Sveti Florijan

Sveti Florijan, vatrogasni dom DVD-a Privlaka


Zaštitnikom vatrogasaca Sveti Florijan postaje u 19. stoljeću, u vrijeme kada se počinju ustrojavati dobrovoljna vatrogasna društva. Svetog Florijana, kao svog zaštitnika, tada su prihvatili vatrogasci u Europi (Austrija, Mađarska, Njemačka, Hrvatska i druge zemlje). Tadašnji vatrogasci smatrali su ga rimskim časnikom u legiji koja je bila zadužena gasiti požare i spašavati ljude i imovinu.
Hrvatski vatrogasci prihvatili su Svetog Florijana krajem 19. stoljeća po ugledu na europske vatrogasce. Osobito su ga slavili vatrogasci u sjevernoj Hrvatskoj, na području tzv. Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice koja je osnovana 1876. i djelovala sve do 1918. godine.
U razdoblju između dva svjetska rada (1918.-1945.) u Hrvatskoj se idalje štuje Sveti Florijan, podižu mu spomenike, postavljaju slike ili kipove u crkvama, u vatrogasnim domovima itd..
Od 1945. do 1990. godine Sveti Florijan se nije slavio u Hrvatskoj, uklonjen je iz vatrogasnih domova, zabranjivane su i odbačene zastave s njegovim likom.
Godine 1991. nakon proglašenja slobodne i samostalne Hrvatske, Sveti Florijan se vraća u naša dobrovoljna vatrogasna društva i profesionalne vatrogasne jedinice.
Dan Svetog Florijana, 4. svibanj, dan je pravog slavlja u dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Vatrogasci odlaze u crkve, odavaju počast Svetom Florijanu, na javnim vježbama pokazuju svoje sposobnosti za akcije gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine.

 

NOVOSTI:

  • 31.3.2018. Čuvanje Isusova groba - SLIKE U GALERIJI
  • RADOVI NA NOVOJ WEB STRANICI
  • Važni brojevi: